Zwijndrecht - iedereen tegen lawaaihinder

kade rechteroever

Partijen wel oneens over aanpak overlast

Dorpskernen van Zwijndrecht en Burcht moeten afgeschermd worden van de lawaaihinder van de E17. Daarover zijn de partijen het roerend eens. Maar over hoe dat moet gebeuren, zijn de meningen verdeeld.

• Burgemeester en lijsttrekker André Van de Vyver (Groen) begrijpt de vraag naar geluidsschermen langs de E17. "Het is echter een complexe materie waarover de gemeente geen beslissingsrecht heeft", maakt hij meteen duidelijk. "Het is ook een gegeven dat samenhangt met het dossier van de Oosterweelverbinding. Ik wil opmerken dat specialisten de efficiëntie van geluidsschermen in twijfel trekken. Daarom is Groen vragende partij voor een overkapping van de E17 en zelfs E34. Daarvoor is politieke wil nodig en staan de financiële gevolgen als een paal boven water."

Volgens lijsttrekker Walter De Wulf van Open Vld kan niemand tegen geluidsschermen zijn. "Ze bieden wel geen totaaloplossing", zegt hij. "Er is meer nodig. Het verkeer moet verminderd worden via onder meer de Liefkenshoektunnel. Met geluidsmuren verspreidt het fijn stof zich nog verder dan nu."

Tine Heyrman (Vlaams Belang) hoopt dat het Meccanotracé het zal halen. "Hopelijk worden Zwijndrecht en Burcht er mee in opgenomen", zegt de lijsttrekster. "Zwijndrecht ligt op dodelijke afstand van de autosnelweg. Het Vlaams Belang is voorstander van het Meccanotracé omdat het een overkapping omvat. De mensen moeten beseffen dat geluidsschermen niet helpen tegen fijn stof."
 

Denise Melis-De Lamper (sp.a) benadrukt dat de gemeente al jaren om geluidsschermen vraagt. "Maar de gemeente kan daarover niet beslissen, dat is het probleem. Die schermen kunnen het geluid wel milderen, maar hebben geef effect op fijn stof."
 

Guy Carpentier (N-VA) wil wachten op het MER-rapport over de Oosterweelverbinding om een standpunt te bepalen. "Maar tien jaar geleden al zijn Zwijndrecht milderende maatregelen beloofd, waaronder geluidsschermen langs de E17. Onze partij staat erop dat die belofte nagekomen wordt. De schermen zijn noodzakelijk."
 

CD&V vraagt al lang om geluidsschermen, aldus lijsttrekster Ann Van Damme. "Voor een gemeente is dat onbetaalbaar. We moeten wachten welke mobiliteitsmaatregelen er voor Antwerpen zullen genomen worden. We hopen dat daar ook milderende maatregelen voor Zwijndrecht bij zullen zijn. Als met nieuwe technieken geluidsschermen ook fijn stof zouden tegenhouden: des te beter."
YVES VREBOS

Stel of steun zelf ook een vraag, of lees de antwoorden op de website uwgemeente.stemt.be
Gazet van Antwerpen 03-10-2012 pag. 36
 

Tags: