Zwijndrechtse huisartsen slaan alarm rond fijn stof

kade rechteroever

In Zwijndrecht halen de hoeveel heden fijn stof huizenhoge pieken en dat merken de huisartsen. Het aantal aandoeningen van de luchtwegen ligt er heel hoog.

Ilse Verstraete is al 25 jaar actief als huisarts. In 1990 vestigde ze haar praktijk in Zwijndrecht. “Ik heb het in de loop der jaren zien verergeren”, vertelt ze. “De laatste jaren heb ik ontzettend veel patiënten met aandoeningen van de luchtwegen. En ik niet alleen, ik hoor het bij al mijn collega’s uit de gemeente.”

“Ik noteer nu veel meer dan vroeger gevallen van chronische bronchitis, longontstekingen, kortademigheid en overmatige slijmproductie”, zegt Fideel Bernaers. Hij is huisarts in Zwijndrecht sinds 1977. Hij organiseerde onlangs nog een informatieavond rond fijn stof voor alle huisartsen uit zijn gemeente. Om maar te zeggen: de problematiek leeft er.

Infecties
“De oorzaak moet je niet ver zoeken”, zegt Fideel Bernaers. “Zwijndrecht ligt tussen de haven en twee autostrades. Fijn stof heb je overal, maar het blijft niet overal hangen. Collega-artsen in de kuststreek bijvoorbeeld hebben veel minder patiënten met luchtweginfecties. Het stof wordt daar namelijk weggeblazen door de wind. Onder meer naar ons, ja.”

Overgevoeligheid
Opstoten zoals die van de voorbije dagen hebben niet meteen een effect, weet dokter Bernaers. “Wel bij mensen die overgevoelig zijn, maar de meeste mensen zijn dat niet. Die merken het pas over twintig of dertig jaar. Maar dát ze het zullen merken, staat buiten kijf. Dat hebben internationale studies al genoeg aangetoond.”

Kinderen
Helemaal verontrustend in de praktijkervaring van Fideel Bernaers en zijn Zwijndrechtse collega’s is het effect dat fijn stof heeft op kinderen. “We merken de laatste jaren bij jonge patiëntjes veel meer allergieën, astma en hyperreacties op. Dat laatste wil zeggen dat de binnenkant van hun luchtwegen hevig reageert op het inademen van zelfs heel kleine stofdeeltjes”, zucht dokter Bernaers.

Vicieuze cirkel
“Ik merk ook dat mijn patiënten minder snel genezen dan vroeger”, zegt Ilse Verstraete. “Een zware verkoudheid hield hen hooguit drie dagen thuis. Nu moet ik almaar meer verlengingen schrijven. Sommige mensen durven die zelfs niet op te nemen, omdat ze schrik hebben om hun job te verliezen.Daardoor genezen ze onvoldoende, verzwakken ze en zijn ze vatbaarder voor ziektes. Het is een vicieuze cirkel.”

De Zwijndrechtse huisartsen voelen het ook zelf. Ilse Verstraete: “Ik was vroeger nooit ziek. Nu ben ik al aan mijn vierde verkoudheid van dit jaar toe.”

Gazet van Antwerpen 23-11-2011
http://www.gva.be/antwerpen/zwijndrecht/zwijndrechtse-huisartsen-slaan-alarm-rond-fijn-stof.aspx

Tags: