Half miljoen burgers roept Europa op wilde natuur te beschermen

kade rechteroever

Bijna een half miljoen (482.895 op donderdagavond) burgers uit de 28 EU-lidstaten hebben tussen 30 april en 23 juli de Europese Commissie gevraagd om het Europese natuurbeleid te behouden en te versterken. Dat gebeurde in een publieksconsultatie over de bestaande Europese natuurwetgeving (de vogel- en habitatrichtlijnen), die nog loopt tot zondag 26 juli. "Deze publieksconsultatie verpulvert het vorige record van 150.000 reacties", aldus natuurorganisaties Natuurpunt, WWF en Natagora. Onder de deelnemers zijn er meer dan 35.000 Belgen.

In mei 2015 hebben meer dan 120 Europese natuurorganisaties de krachten gebundeld in de campagne "Nature Alert". Daarmee wilden ze zoveel mogelijk burgers laten reageren op de publieke consultatie van de Europese Commissie, die had laten verstaan om de bestaande natuurwetgeving te willen afzwakken.

"Klaar en duidelijk hebben de Europese burgers te kennen gegeven dat de bedreigde natuur moet worden beschermd. De bestaande richtlijnen zijn bij de beste natuurwetgeving ter wereld, vinden de Europeanen. De politieke leiders moeten ze behouden en versterken", zegt Natuurpunt-directeur Chris Steenwegen.

"Om gezond te kunnen leven, moet de natuur ook gezond zijn"

De Europese Commissie peilde ook naar de mening van een groot aantal belanghebbenden, zoals overheden, grootgrondbezitters, bedrijven en milieuorganisaties. Uit die bevraging blijkt dat de meerderheid de richtlijnen eveneens ondersteunt en er een betere implementatie van vraagt.

"Slechts een handvol organisaties sprak zich uit tegen de richtlijnen: industriële landbouwers, eigenaars van commerciële bomenplantages en de industriële visserij", aldus de drie organisaties. "Sectoren die dan weer wel opvallend positief staan tegenover de richtlijnen zijn de cementindustrie, beheerders van een elektriciteitsnetwerken, biolandbouwers en de toeristische organisaties."

"In deze moeilijke tijden voor de EU is het van belang om naar de stem van het volk te luisteren", besluit Antoine Lebrun, directeur van WWF België. "De Europese beleidsmakers moeten het plan laten varen om de richtlijnen aan te passen en werk maken van de correcte implementatie ervan. De Belgische politici moeten hun Europese collega's hiervan ook overtuigen. Om gezond te kunnen leven, moet de natuur ook gezond zijn."

60 procent van de fauna en 77 procent van de flora in gevaar

De lidstaten van de Europese Unie hebben in de vogel- en habitatrichtlijnen vastgelegd dat ze de diversiteit zullen bewaren en ontwikkelen. Dat is nodig, want 60 procent van de dieren en 77 procent van de planten in Europa zijn in gevaar.

De richtlijnen vormen de wettelijke basis van "Natura 2000", wereldwijd het grootste netwerk van beschermde natuur (1,25 miljoen vierkante kilometer). Centraal in de richtlijnen staat bovendien dat economische activiteit mogelijk moet zijn in Natura 2000-gebieden, al moet de ecologische functie verzekerd blijven.

In januari heeft de Europese Commissie een proces gelanceerd om de richtlijnen te evalueren om in te schatten of deze wetten voldoen aan de doelstelling. Eind dit jaar loopt die evaluatie af. Als de Commissie op het einde van de procedure, in juni 2016, beslist dat de wetten veranderd moeten worden, dan kan ze een herziening van die wetten voorstellen.

Bron: Belga
VRT Nieuws 24-07-2015
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2398769

Tags: