Het vergiftigd geschenk van de Antwerpse haven

kade rechteroever

Antwerpse haven gaat oude Fort Filips-gebied saneren na zware olievervuiling 

 

De Antwerpse haven gaat het gebied rond het oude Fort Sint-Filips aan de Scheldelaan saneren. Daar is tussen de jaren 50 en 70 blijkbaar miljoenen liter olie geloosd en verbrand. De grond is er erg vervuild. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.
 

Uit een rapport van twee jaar geleden blijkt hoe zwaar de grond aan de Scheldelaan vervuild is. "Een onmiddellijke of reële actuele bedreiging voor de veiligheid of het welzijn van de mens", staat te lezen in een analyse van experts uit 2014. "De verontreiniging wordt ingedeeld in urgentieklasse 1." Dat is het hoogste alarmpeil voor bodemvervuiling.

De Antwerpse industrie, en dan vooral de scheepsherstellers, lieten van 1959 tot 1970 minstens 48 miljoen liter olieafval in het bijna verwaarloosde fort dumpen. Dat leverde enorme normoverschrijdingen op. Bijna 50 jaar later blijken de pcb's van Fort Filip, dezelfde als van de dioxinecrisis, de bodemsanering "maximaal 120 keer" te overschrijden en vinylchlorides tot zelfs 17.400 keer.


Havenbedrijf en Vlaamse regering betalen vervuiling
Het huidige Antwerpse havenbestuur heeft weet van de vervuiling en nam enkele jaren geleden al initiatieven om de sanering te starten.

"Het was ons bekend en we hebben ook al vorig jaar, of misschien zelfs het jaar ervoor, in onze boekhouding voorzieningen aangelegd voor de sanering. Er zijn verdere beschrijvende onderzoeken gevoerd en er zal nu een expert worden aangeduid die moet zeggen hoe de saneringswerkzaamheden moeten verlopen", zegt havenbaas Eddy Bruyninckx.

Wie verantwoordelijk is voor de vervuiling, is wellicht niet meer te achterhalen, daarom zullen het havenbedrijf en de Vlaamse regering voorlopig de vervuiling betalen. Ze hebben daarvoor 22 miljoen euro opzijgelegd.

 

Fort Sint-Filips heeft een rijke geschiedenis
Het Fort (Sint-)Filips is genoemd naar de heerser Filips II van Spanje die allesbehalve een heilige was. Het werd in 1584 gebouwd door Alexander Farnese, de hertog van Parma, om er de val van Antwerpen mee te versnellen.

Eeuwenlang bleef het één van de vele bastions langs de Schelde tot luitenant-generaal Henri Alexis Brialmont de Spaanse schans wegveegde en verving door een 19e eeuws Brialmontfort.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog bliezen de Belgen zelf een deel van Fort Filips op om het niet gebruiksklaar achter te laten voor de Duitsers. Daarna werd het fort helemaal verwaarloosd en werd het een ideale stortplaats.

Isabelle Dekeyzer
VRT Nieuws 19-11-2016
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/antwerpen/1.2822138

 

48 miljoen liter olieafval in fort in Antwerpse haven


Middenin de haven, op amper enkele meters van de Schelde, sluimert een toxische tijdbom: Fort Filips. In dat fort liet de Antwerpse industrie, maar ook stad en leger, tot 1970 olieafval dumpen en verbranden. Het Havenbedrijf én de Vlaamse overheid bereiden een bodemsaneringsproject voor dat wellicht volgend jaar van start gaat.

“Een onmiddellijke of reële actuele bedreiging voor de veiligheid of het welzijn van de mens”, schreven experts in 2014 in hun analyse, die ze in 2014 maakten voor de haven. “De verontreiniging wordt ingedeeld in urgentieklasse 1”, het hoogste alarmpeil voor bodemvervuiling. De Antwerpse industrie – met de scheepsherstellers op kop – liet dan ook in de periode 1959-1970 minstens 48 miljoen liter olieafval in het bijna verdwenen fort dumpen. Dat leverde gigantische normoverschrijdingen op. Bijna een halve eeuw later blijken in Fort Filips pcb’s – dezelfde van de dioxinecrisis – de bodemsaneringsnorm “maximaal 120 keer” te overschrijden en vinylchlorides tot zelfs… 17.400 keer.

De haven heeft 22 miljoen euro opzijgelegd voor de sanering van de historische vervuiling.

lees ook:

De olievlek van de haven: het vergeten Fort Sint-Filips

Het ongeziene verhaal van Fort Filips: grotere verontreiniging dan ramp met Exxon Valdez

Gazet van Antwerpen 19-11-2016
http://www.gva.be/cnt/dmf20161119_02580288/48-miljoen-liter-olieafval-in-fort-in-antwerpse-haven

ATV 19-11-2016
http://atv.be/nieuws/zwaar-vervuilde-grond-aan-fort-sint-filips-37078

Tags: