Hoe maak je een stad voor kinderen?

kade rechteroever

Hoe maak je een stad voor kinderen?

Jillian Glover is communicatieadviseur in Vancouver, de stad waar zij opgroeide en nog steeds een grote fan van is. Zij heeft een blog, waar zij haar voorkeur (zeg maar liefde) voor de stad, kenbaar maakt. In de loop van het voorbije jaar publiceerde zij een reeks bijdragen die duidelijk maken hoe steden aan gezinnen en kinderen heel veel voordelen kunnen bieden. Maar hoe maak je zo'n stad die tegemoetkomt aan de noden van kinderen en hun families?
 
Jillian zet 10 vuistregels voorop, gebaseerd op haar eigen ervaringen en op de getuigenissen van concrete gezinnen in haar omgeving.

  1. De voordelen van de stad komen maar tot hun recht binnen een voldoende compacte en verdichte omgeving. Dat betekent niet noodzakelijk hoogbouw, maar net een mix van gezinswoningen, duplexen, lage appartementen.
  2. Deze verdichting en de diversiteit aan woonmogelijkheden moeten opgenomen zijn in een gezinsvriendelijke omgeving met nabije parken en voorzieningen.
  3. De nabijheid van scholen -op verschillende niveaus- en andere kindvoorzieningen op loopafstand is een sleutelelement.
  4. Openbaar vervoer is zeker een kenmerk van een kind- en gezinsvriendelijke stad. Gezinnen hebben geen nood aan een wagen om hun kinderen voortdurend rond te rijden. Als dan toch een wagen nodig is, gaat de voorkeur uit naar deelwagens.
  5. Wandelmogelijkheden betekent meer dan louter je van A naar B kunnen verplaatsen. Het gaat dan echt wel over veilige en goede stapvoorzieningen, en waarom zouden die niet aantrekkelijk, groen en speels kunnen zijn?
  6. Fietsen is voor kinderen de max. Het is fun en het geeft hen geleidelijk aan meer zelfstandigheid. Voor veel gezinnen is de fiets trouwens de belangrijkste manier om zich te verplaatsen.
  7. Toegang tot de natuur bevordert de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Dat realiseer je door nabije stadsparken of -tuintjes waarin kinderen actief aan de slag kunnen.
  8. De grote troef van steden voor gezinnen met kinderen is de aanwezigheid van een groot aanbod aan ontmoetingscentra of sportieve en culturele mogelijkheden ook op kindermaat.
  9. Initiatieven van sociale veiligheid waarin buurtbewoners een rol spelen geven ouders het vertrouwen om hun kinderen meer bewegingsvrijheid te gunnen.
  10. Ludieke elementen in de stadomgeving, zoals speeltuigen, street art of waterfonteinen stimuleren de creativiteit van kinderen.

Een stad die werk maakt van deze regels is niet alleen kindvriendelijker, maar tegelijk ook duurzamer. Zo'n stad leidt tot minder gezondheidsproblemen, minder overconsumptie van energie en materiële goederen, minder isolement. Zij geeft aan kinderen daarentegen meer ruimte voor experimenteren en ervaringen opdoen. 10 Ways to Build a City for Children

 

Gezinsbond 22-01-2016
https://www.gezinsbond.be/Gezinspolitiek/Kindnorm/Paginas/Hoe-maak-je-een-stad-voor-kinderen.aspx

Tags: