Horta over Volksraadpleging

kade rechteroever

Stap voor stap gaan we naar een betere en hopelijk goede oplossing voor het mobiliteits- en leefbaarheidsprobleem in Antwerpen. 

In zaal Horta kwamen voor de 20ste keer honderden geïnteresseerden samen. Dit keer voor een mogelijk nieuwe volksraadpleging. 

Download de petitielijst hier

 

 

 

Het is geen kattenpis om de nodige handtekeningen voor een volksraadpleging te verzamelen. De verschillende actiegroepen en sympathisanten zullen uit hun pijp moeten komen en bewijzen dat ze nog meespelen. Je bent maar zo goed als je laatste wedstrijd. En als de volksraadpleging er effectief komt, dan moet je ze nog winnen. De teerling is geworpen, allee voorruit.

DSC04203

Er is vooruitgang geboekt en dat is een feestje waard en nen dikke merci aan Peter, Wim, Manu en alle vrijwilligers.

Een oplossing voor het zuidelijk deel van de ring lijkt in de maak. De vooruitzichten voor het noordelijk deel zien er dan weer rampzalig uit. Je krijgt het niet uitgelegd waarom het ene deel van Antwerpen wel leefbaar mag zijn en het andere niet. Dat valt ook niet uit te leggen en de actiegroepen zijn niet van plan de ene bevolkingsgroep tegen de andere uit te spelen. De politici zullen het ook niet verkocht krijgen en als ze dat beseffen is er geen nieuwe volksraadpleging meer nodig.

DSC04167

Dit is de 20ste Horta bijeenkomst en weer zit het stampvol. Ringland vulde al verschillende keren de Roma. Het debat leeft.

Ik vermoed dat in 2009, toen de politici de uitslag van de volksraadpleging naast zich neerlegden, ze nooit verwacht hadden dat het thema zeven jaar later nog steeds de burger bezighoudt.

DSC04219

Leona Maes, stRaten-generaal van het eerste uur, heeft in het Europees parlement spreekrecht gekregen.

In 2011 heeft Leona spreekrecht gevraagd en nu vijf jaar later heeft ze dat gekregen. Het geeft het tempo weer waarmee je de wereld kan trachten te veranderen. Activisten hopen dat hun kinderen en/of kleinkinderen de vruchten van hun acties plukken.

De burgers geven de richting aan, de politici het tempo. Als ze de uitslag van de volksraadpleging in 2009 gerespecteerd hadden, dan zat die ‘schup ‘al lang in de grond.

Om een volksraadpleging in Antwerpen aan te vragen heb je 52.000 handtekeningen nodig.

Als een vrijwilliger op 1 uur 15 handtekeningen verzamelt, is hij goed bezig. Tel maar uit, één man zou daar 91 werkweken over doen. Op voorwaarde dat iedereen leesbaar schrijft, er geen dubbels inzitten en… Achteraf zal de stad elke handtekening zorgvuldig op geldigheid controleren.

DSC04251

Wietse Vermeulen, gekend van het Ringvlag planten is een van de twee vrijwilligers die samen met

DSC04235

Koen van Hees, gekend van de Ademloos website, het handtekeningen verzamelen coördineert.

Luc Janssens
Fotogordon 09-06-2016
https://fotogordon.wordpress.com/2016/06/09/horta-over-volksraadpleging/

Tags: