"Ik moet leven in de wereld van morgen"

kade rechteroever

Emma (15) in open brief: "Ik moet leven in de wereld van morgen"

Jullie kortetermijngeheugen zorgt voor een onleefbare planeet voor mijn generatie en die na mij

 

Mijn naam is Emma, ik ben 15 jaar en ik spreek namens heel mijn generatie.

Het feit dat het sneeuwt op 20 november is al eens eerder voorgevallen. Dat klopt, vorig jaar. Proficiat, je kunt er trots op zijn. De seizoenen staan op hun kop, heel het ecosysteem is in elkaar aan het storten. Niemand minder dan wij zelf, de mens, zijn hier verantwoordelijk voor. Nieuwsberichten gaan voorbij, en het doet pijn te horen dat er geen enkele politieker doorbreekt met het idee om aan onze toekomst te denken. ONZE toekomst. Jullie kortetermijngeheugen zorgt voor een onleefbare planeet voor mijn generatie en die na mij. De klimaatconferentie is zonet afgerond en België is niet eens in staat een degelijk klimaatplan op te stellen?! Degoutant is dat.

Terwijl jullie de handen vol hebben met begrotingstekorten, splitsing van BHV, verfransing en nog vele andere dingen waarvan ik de betekenis niet eens weet, zouden jullie maar eens goed moeten beseffen dat, als de klimaatverandering eenmaal hard toeslaat (en dat zal ze) jullie daar allemaal mooi zullen staan, in jullie perfect economisch politiek correct landje. De natuur is sterker dan wij allemaal, en zal ons met gemak met een ruk van de kaart vegen. Ik raad jullie het volgende aan: leer jullie prioriteiten kennen!

België hoort officieel tot een van de slechtste leerlingen als het gaat om het nemen van ecologische maatregelen. Luisteren jullie dan niet naar de vele wetenschappers die het vaak genoeg onder jullie neus duwen? Hebben jullie dan echt geen enkel respect voor de planeet die ons het leven biedt? De burger/consument kan veel doen, maar voor grote wendingen hebben wij jullie nodig! De 'grote mannen'! Bewijs eens dat jullie groot zijn.

Ik begin meer en meer te denken dat het 'uitstellen' van deze gevaarlijke zaak een gewoonte is geworden. Natuurlijk! Waarom zou je je zorgen maken? België is nog altijd ongedeerd! Laat het maar waaien in de Filippijnen en andere rampgebieden, hier is het lekker droog! Maar mooie liedjes duren niet lang, en voor je het weet, slaat het noodlot toe in België. Maar dan is het te laat, dan zullen we alleen maar achter de feiten aanlopen en toezien hoe de natuur zijn krachten toepast.

Time to wake up!! Het is geen 5 voor twaalf. Het is twaalf uur! Kom in actie, EN WEL NU!!!!

IK moet leven in de wereld van morgen.

De Morgen 20-12-2013
http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/Opinie/article/detail/1761461/2013/12/20/Jullie-kortetermijngeheugen-zorgt-voor-een-onleefbare-planeet-voor-mijn-generatie-en-die-na-mij.dhtml

Tags: