Blij met park, niet met parking

kade rechteroever

De zussen Amelia en Milana Semercioglu leggen aan schepen Rob Van de Velde uit dat een parking niet thuishoort op de Konijnenwei. FOTO PATRICK DE ROO

Aanleg park start dit najaar, maar 150 parkeerplaatsen stuiten op verzet 

De stad start dit najaar met het aanleggen van een permanent park en een parking op de Konijnenwei. Er is onder meer plaats voor een hondenweide, een picknickruimte en 150 parkeerplaatsen. Die parking stuit op luid protest.
 

De Konijnenwei is een braakliggend stuk grond van 100.000 m2 aan de Singel, vlak bij het Justitiepaleis. De stad gaat er vanaf dit najaar een park van maken. Tegen begin 2017 moeten er op de Konijnenwei onder meer een avontuurlijk ingerichte picknickplaats (met boomstammen in plaats van tafels), een bloemenweide met insectenhotels, een nieuw voetbalveld, een hondenloopzone en een speelzone voor peuters en kleuters komen.

“We hebben voor deze plannen rekening gehouden met de voorstellen van buurtbewoners”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA). “Zij kunnen tot eind september ook hun mening geven over dit nieuwe ontwerp.”


 

 “Stad maakt natuur kapot”

Veel buurtbewoners zijn blij met de komst van het park. Maar ze zijn ook boos, omdat de stad op de Konijnenwei, aan de kant van de Singel, een parking van 150 plaatsen plant. “Er is een groot tekort aan groene ruimte in de binnenstad, en nu moet een deel van het park ook nog eens plaatsruimen voor een parking”, zegt Ingrid In ’t Ven, voorzitter van de buurtvereniging Park Spoor Zuid Nu. “Bovendien zal die parking extra verkeer aantrekken.

We vrezen ook dat de parking in de toekomst nog zal uitbreiden. Waarom onderhandelt de stad niet met de winkels in de buurt? De parkings van die winkels staan ’s avonds leeg. Mensen kunnen daar evengoed terecht.”

Ook de zussen Amelia en Milana Semercioglu, die in de buurt van de Konijnenwei wonen, zijn tegen de parking. “De stad maakt de natuur hiermee kapot”, zeggen de zussen. “Een park dient om tot rust te komen. Als je in dat park voortdurend gebrom van auto’s hoort, komt er van rust niet veel in huis.”
 

 “Parkeerdruk verminderen”

Schepen Rob Van de Velde wil niet inbinden. “De parking komt er sowieso, want er is een te grote parkeerdruk in de buurt. Die parking zal slechts vier procent van de ruimte van het park innemen”, zegt Rob Van de Velde. “De Konijnenwei aan de kant van de Singel is de ideale plaats, omdat de parking dan centraal ligt. Ze zal gratis zijn voor buurtbewoners. We overwegen wel om een kleine vergoeding te vragen aan andere mensen die er parkeren.” De stad voorziet aan de parking ook een oversteekplaats voor zwakke weggebruikers.

De schepen benadrukt dat het park er definitief komt. “Het is geen tijdelijk park. Maar we kunnen juridisch gezien van de Konijnenwei vandaag nog geen parkgebied maken, omdat de Singel over enkele jaren wellicht wordt hertekend. Daardoor kan het nieuwe park kleiner of groter worden.” De aanleg van het park op de Konijnenwei kost 250.000 euro. De aanleg voor de parking en andere mobiliteitsmaatregelen, zoals de oversteekplaats, kost 450.000 euro.
 

info: http://oor.antwerpen.be/project/een-nieuw-avontuurlijk-park-de-konijnenwei


CHRISTOF WILLOCX
Gazet van Antwerpen 19-09-2015 pag. 29

Stad en buurtbewoners niet eens over parking op Konijnenwei

De plannen voor de heraanleg van de Konijnenwei worden morgen voorgesteld. Buurtbewoners tekenden daaraan mee. Er komt een hondenwei, een picknickplaats, verschillende ontspanningsruimten en nog een bijkomende speeltuin voor de allerkleinsten. De stad wil er ook een parkeerterrein aanleggen voor zo'n 150 auto's. Dat is echter niet naar de zin van de buurtbwoners. Volgens schepen voor ruimtelijke ordening Rob Van de Velde zijn er geen juridische problemen.

 

ATV - 17-09-2015

http://atv.be/nieuws/plannen-van-stad-voor-heraanleg-konijnenwei-niet-naar-de-zin-van-buurtbewoners-18137

 

Plannen Konijnenwei afgeschoten

Buurtbewoners van de konijnenwei vinden dat Rob Van de Velde te snel is met het bekend maken van de plannen voor het park. Vandaag organiseert de schepen een picknick op de konijnenwei en er staan ook infopanelen over hoe de konijnenwei er zal gaat uitzien. Maar een verslag van de dienst ruimte Vlaanderen geeft een negatief advies over een deel van de plannen.

 

ATV - 18-09-2015
http://atv.be/nieuws/plannen-konijnenwei-afgeschoten-18199

Tags: