Fietsers slanker dan automobilisten

kade rechteroever

Wie voor verplaatsingen vooral de auto neemt, weegt gemiddeld een stuk meer dan wie dit met de fiets doet. Dat blijkt uit een nieuwe studie bij 11 000 vrijwilligers uit 7 Europese steden. Actiever leven hoeft dus niet ingewikkeld of duur te zijn, maar is makkelijk te integreren in het dagelijkse leven. Zo kan je bv. fysieke activiteit met je woon-werkverplaatsing combineren ipv nadien nog naar de fitness te gaan.

Het Europese PASTA project – waarin VITO samenwerkt met een internationale groep experten, en met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO – bestudeert hoe verschillende vormen van transport een effect hebben op fysieke activiteit en dus op de gezondheid. De PASTA-onderzoekers volgden 11 000 vrijwilligers in zeven Europese steden (waaronder Antwerpen) en vroegen hen hoe ze zich verplaatsten in de stad, welke vervoermiddelen ze gebruiken en hoe lang ze onderweg zijn. De vrijwilligers gaven daarnaast ook informatie over hun gezondheid, lengte, gewicht en over hun ervaring met wandelen en fietsen en of ze eventueel een ongeval hadden.

Een eerste analyse van de verzamelde gegevens toont nu dat automobilisten gemiddeld 4 kg meer wegen dan diegenen die (ook) fietsen.

Dr Adrian Davis (Expert transport & gezondheid en lid wetenschappelijke adviescommissie van PASTA) reageert: “Mensen die fysiek niet actief zijn hebben een grote kans om daardoor chronische ziektes te ontwikkelen zoals sommige kankers, een herseninfarct of een hartaanval, maar ze lopen ook een hoger risico op overgewicht. Het PASTA-onderzoek toont aan dat het ontwerp van een stad, hoe we ons voortbewegen in steden, en met name of we de auto gebruiken dan wel wandelen en fietsen een belangrijke rol speelt in de dagelijkse hoeveelheid lichaams­beweging.”.

“Actiever zijn komt je gezondheid ten goede, spaart geld uit en verbetert je levenskwaliteit. Een actieve verplaatsing van 30 minuten valt gemakkelijk in te passen in je drukke dagelijkse agenda. Zo combineer je bv. fysieke activiteit met je woon-werkverplaatsing i.p.v. nadien nog naar de fitness te gaan.”

Het PASTA-project zoekt nog steeds vrijwilligers om een nog beter zicht te krijgen op het verband tussen verkeer en gezondheid.

Elisabeth Raser, (PASTA Project leider verbonden aan het BOKU instituut in Wenen - Oostenrijk) voegt daar aan toe: “Dit is een geweldige gelegenheid om deel te nemen aan een Europees project waarvan de resultaten het ontwerp van onze steden, de mobiliteit én de gezondheid zullen verbeteren.”

Zelf deelnemen kan via survey.pastaproject.eu/antwerp

Luc Int Panis
VITO 08-08-2016
https://vito.be/nl/media-events/persberichten/fietsers-slanker-dan-automobilisten

Tags: