Wonen langs een drukke weg verhoogt kans op dementie

kade rechteroever

Mensen die vlak bij drukke verkeerswegen wonen, hebben een hogere kans om later dement te worden. Dat blijkt uit een grootschalige Canadese studie die in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet gepubliceerd werd. Ongeveer een op de tien gevallen van alzheimer zou geassocieerd kunnen worden met wonen naast een drukke verkeersader.

De onderzoekers volgden een decennium lang 6,6 miljoen inwoners tussen 20 en 85 jaar in het Canadese Ontario. Via de postcodes konden de onderzoekers kijken of de inwoners dichtbij een drukke straat woonden of niet. Vervolgens keken ze naar de medische dossiers om te zien wie er dementie, parkinson of multiple sclerose ontwikkelde. De resultaten werden in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet gepubliceerd.

Wel verband met dementie, geen met parkinson of multiple sclerose

Tussen 2001 en 2012 werden 243.000 mensen gediagnosticeerd met dementie, 31.500 met parkinson en 9.250 met multiple sclerose.

De wetenschappers vonden geen verband tussen leven naast een drukke weg en parkinson of multiple sclerose. Dementie daarentegen kwam meer voor bij mensen die in de buurt van een drukke weg woonden. Het risico nam af naarmate mensen verder van een drukke baan woonden.

Zo hadden inwoners die op minder dan 50 meter van een drukke straat woonden 7 procent meer kans om dementie te ontwikkelen, tussen 50 en 100 meter was dat risico al gedaald tot 4 procent. Die 4 procent halveerde nog eens wanneer inwoners 101 tot 200 meter van een drukke weg woonden.

Geen eenduidige verklaring

Een duidelijke, eenduidige verklaring voor het fenomeen is er nog niet. Men vermoedt dat uitlaatgassen of lawaai een negatieve invloed hebben op de hersenen. In een interview vertelde hoofdonderzoeker Ray Copes: "Onze studie suggereert dat er een link is tussen de blootstelling aan verkeersvervuiling en een verhoogd risico op dementie."

Toch kon het onderzoek niet met 100 procent zekerheid zeggen of vervuiling direct schadelijk is voor de hersenen. Het verhoogde risico op dementie kan ook verband houden met sociaal-economische factoren. Copes vertelt nog aan The Guardian dat inwoners van de stad moeten overwegen om zo veel mogelijk te wandelen in zijstraten, te joggen in het park of te fietsen in rustigere straten. Hij voegt nog toe dat luchtverontreiniging moet aangepakt worden.

"Op individueel vlak hoeven mensen zich geen zorgen te maken"

Rik Vandenberghe, professor experimentele en cognitieve neurologie aan UZ Leuven, benadrukt het belang van de studie. "Het is een goede, wetenschappelijke studie, dus we moeten zeker belang hechten aan de resultaten. Bij een veel voorkomende aandoening is zelfs een klein effect relevant."

"Het klassieke probleem bij zulke epidemiologische studies is de vraag of er een direct of een indirect verband bestaat. In dit geval zou het ook kunnen dat bijvoorbeeld mensen van een lager opleidingsniveau en een slechtere levensstijl dichter bij drukke invalswegen gaan wonen. De studie heeft die bijkomende factoren zo veel mogelijk proberen includeren."

Uitlaatgassen, met zijn verschillende bestanddeeltjes zoals fijnstof, kunnen volgens Vandenberghe wel degelijk een rol spelen in de veranderingen van de hersenen. Toch raadt hij mensen niet onmiddellijk aan om te verhuizen. "Het is niet nodig om ons op individueel niveau opeens zorgen te maken. We moeten eerder denken aan het populatieniveau."

Hanne Decré
VRT Nieuws 05-01-2017
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.2859979

 

Tags: