Ook N-VA vindt dat we van plastic zakjes af moeten

kade rechteroever

N-VA: “Vlaanderen kan zonder plastic zakjes”

Halverwege 2015 keurde het Europees Parlement een wet goed die het gebruik van plastic zakjes in de EU met 80% moet verminderen. Met een gemiddelde van 98 zakjes per inwoner per jaar doet België het niet slecht, maar tegen 2025 mogen dat er nog maximaal 40 zijn. Bart Nevens (N-VA) vraagt aan minister Schauvliege (CD&V) om ambitie te tonen. Goed idee, vinden wij. Hier nog enkele extra suggesties.

Check onze ideeën

In België ligt het gebruik van plastic zakjes lager dan in de meeste andere Europese landen. In een aantal Zuid- en Oost-Europese landen gaat het over meer dan 400 plastic zakjes per jaar: iedereen gebruikt er elke dag minstens eentje. De Belg zit aan 98 zakjes per jaar: toch ook niet weinig. Bij ons worden de zakjes vooral gebruikt in handelszaken zoals slagerijen en frietkoten, apotheken en marktkramen.

Gebruik van plastic zakjes in de EU. Bron

Er is nog veel meer te winnen

Afgelopen week riep Bart Nevens (N-VA) minister Schauvliege (CD&V) op om voortvarend te werk te gaan om deze plastic zakjes verder terug te dringen. Een van de mogelijkheden is om de zakjes betalend te maken, een andere optie is om ze helemaal te bannen. Nevens wijst daarvoor naar de verboden in Frankrijk en Italië. Schauvliege repliceerde dat ze in de loop van 2016 met Fost Plus afspraken wil maken over de aanpak van de zakjes.

Wij denken dat er nog veel te winnen is. De EU-wet pakt namelijk lang niet alle plastic zakjes aan en laat papieren wegwerpzakken volledig ongemoeid. We doen daarom enkele voorstellen aan minister Schauvliege voor een bredere aanpak van een problematiek die zoveel mensen een doorn in het oog is.

Onze voorstellen

Wie tijdens de solden de winkelstraten aandoet, ziet handen vol met zowel plastic als papieren tassen. Deze tassen vallen buiten de scope van de Europese regelgeving: die gaat enkel over zakjes met een dikte van 15 tot 50 micron. We stellen voor om deze tassen verplicht betalend te maken. Herbruikbare winkeltassen vormen immers een prima alternatief.

Dan zijn er nog de superdunne plastic zakjes met een dikte van minder dan 15 micron, die je onder meer bij de groenten- en fruitafdeling in de supermarkt vindt. Steeds meer burgers nemen hiervoor hun eigen herbruikbare zakken mee. We zien dat trouwens ook gebeuren ter vervanging van bijvoorbeeld de papieren broodzakken. Wij vragen de minister om een beleid uit te tekenen dat herbruikbare zakken voor voedselproducten stimuleert.

http://www.bondbeterleefmilieu.be/page.php/30/878/15866

 

"Tegen 2050 meer plastic dan vis in oceaan"

 

Er wordt zoveel plastic gebruikt dat in 2050 er zich meer plastic afval in de oceanen zal bevinden dan vis. Daarvoor waarschuwt het World Economic Forum van Davos.

"Het huidige productiesysteem, gebruik, en wegwerpen van plastic heeft belangrijke negatieve gevolgen. Zo gaat jaarlijks 80 tot 120 miljard dollar plastic verpakking verloren. En behalve de financiële kost zullen de oceanen, bij ongewijzigde situatie, meer plastic bevatten dan vis tegen 2050", klinkt het in een persmededeling.

Uit het rapport van het World Economic Forum Davos blijkt dat de verhouding in gewicht tussen plastic en vis één tegenover vijf was in 2014, naar één tegenover drie zal evolueren in 2025 en naar één tegenover één in 2050.

Volgens het forum is het noodzakelijk dat er een totale ommeslag gemaakt wordt inzake verpakkingen en dat er gezocht wordt naar alternatieven voor olie als basismateriaal voor hun productie. Want als er niets verandert, zal deze industrie een vijfde van de olieproductie verbruiken in 2050.

Verschillende landen proberen evenwel vandaag reeds het gebruik van plastic draagtasjes in te perken.

 

"Zuivere lucht en zuiver water zijn mensenrechten"

 

Op hetzelfde World Economic Forum kreeg acteur Leonardo DiCaprio vandaag overigens een onderscheiding voor de bescherming van het milieu. De acteur verzamelde met zijn in 1998 opgerichte 'Leonardo DiCaprio Foundation' meer dan 30 miljoen dollar voor de promotie van 70 innovatieve milieuprojecten in 40 landen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over de bescherming van de wereldzeeën en bedreigde diersoorten. 

"Zuivere lucht en zuiver water en een levenswaardig klimaat zijn onvervreemdbare mensenrechten", verklaarde DiCaprio. De klimaatcrisis overwinnen is "geen kwestie van politiek, maar een kwestie van ons eigen overleven". 

Voor sociaal engagement op verschillende vlakken werden ook de Chinese actrice Yao Chen, de Deens-IJslandse kunstenaar Ólafur Elíasson en de Amerikaanse rapper en hiphopproducer will.i.am met "Crystal Awards" onderscheiden.

Bron: AFP
De Morgen 19-01-2016
http://www.demorgen.be/wetenschap/-tegen-2050-meer-plastic-dan-vis-in-oceaan-b304b53e/

Tags: