Ook op Linkeroever dreigt uitstel voor Oosterweel

kade rechteroever

De aanvang van de werken aan de Oosterweelverbinding op de Antwerpse Linkeroever dreigt vertraging op te lopen omdat de meerderheid van Groen en CD&V in de gemeenteraad van Zwijndrecht weigert zijn goedkeuring te geven voor aanpassingen aan lokale wegen. Daardoor komt de hele bouwaanvraag voor Linkeroever in gevaar.

Gisteren was al bekend geraakt dat de werken op de Antwerpse rechteroever pas in 2018 zullen kunnen beginnen. Voor Linkeroever was de start voor dit jaar gepland, maar door de beslissing van de Zwijndrechtste gemeenteraad dreigt hier dus ook uitstel.

Het Oosterweelproject omvat naast de snelwegen en de tunnel nog heel wat aanpassingen aan het lokale wegennet. Daarvoor is een toelating van de gemeente nodig. BAM, de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel, vroeg voor deze aanpassingen een toelating bij de gemeente Zwijndrecht.

De aanvraag bevat acht onderdelen waarvan er vijf positief beoordeeld worden. Bij drie andere heeft de gemeente een negatieve beoordeling. Maar omdat de aanvraag in zijn geheel wordt beoordeeld krijgt hij over de hele lijn een negatieve beoordeling.

 

Leefbaarheid

Voor de aanpassingen aan de gewestwegen zoals de E17, de E34 en de R1 is geen toelating van de gemeente nodig. De bouwvergunning voor deze wegen wordt afgeleverd door de Vlaamse overheid. De gemeente Zwijndrecht moet hierbij wel een advies formuleren. Ook dit advies is negatief, wegens de onvolledigheid van het aanvraagdossier en het ontbreken van plannen voor de tijdelijke constructies. Hierdoor kan de gemeente de impact hiervan onvoldoende inschatten.

De gemeente is bovendien van mening dat het ontwerp voor de Oosterweelverbinding onvoldoende waarborgen biedt voor de leefbaarheid in Zwijndrecht. In de volksbevraging die de gemeente eind vorig jaar organiseerde, sloot 77 procent van de deelnemers zich aan bij dit standpunt.

De Vlaamse overheid had enkele milderende maatregelen voorgesteld om de leefbaarheid te waarborgen, maar die worden onvoldoende geacht. "De plannen voor Oosterweel zijn bijzonder schadelijk voor de leefbaarheid in onze gemeente. Aangezien er geen rekening wordt gehouden met onze bezorgdheden, hebben wij geen andere keuze", zegt burgemeester André Van de Vyver.
 

Uitstel

BAM reageert ontgoocheld op de beslissing van Zwijndrecht. De werken op Linkeroever kunnen immers niet beginnen zonder de goedkeuring van de gemeente. BAM wil daarom zo snel mogelijk samenzitten met het gemeentebestuur om een oplossing van de grieven te vinden. Als daar geen oplossing uit de bus komt, trekt BAM naar de Raad van State, maar zo'n procedure duurt al gauw een jaar.

Opvallend is ook dat de lokale CD&V het negatieve besluit in de gemeenteraad heeft gesteund, terwijl de partij in de Vlaamse regering voor de uitvoering van de werken ijvert.

Frank Segers
VRT Nieuws 12-01-2017
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/antwerpen/1.2864299

Tags: