PVDA haalt 6% in Antwerpse opiniepeiling, Peter Mertens reageert

kade rechteroever

Bij de telefonische opiniepeiling van TNS bij 800 inwoners, afgenomen tussen 8 en 22 september, daalt de N-VA van 37,7% naar 34,4%, de Sp.a daalt verder naar 19,1%. De grote winnaar van de peiling is Groen met 16,3%. De PVDA haalt 6% in de peiling. Groen en Sp.a zijn met 35,4% samen ook nipt groter dan de N-VA van burgemeester De Wever. De combinatie van Groen, Sp.a, PVDA en CD&V haalt 48,8% en heeft dus zicht op een alternatieve meerderheid in Antwerpen.

“Het maffe is: we hebben nog nooit 6% gehaald in een grootstedelijke peiling”

“Met stijgende verbazing heb ik in sommige pers straffe analyses gelezen over de achteruitgang van de PVDA. Bij de verkiezingen in 2012 haalden we in Antwerpen 8%, en bij de verkiezingen van 2014 haalden we in de stad Antwerpen 9,03%. Als we nu echt 6% zouden halen zou dat natuurlijk een achteruitgang zijn. Maar het punt is dat we in de stedelijke context nog nooit meer dan 4,2% in een opiniepeiling hebben gehaald.”, zo zegt fractievoorzitter Peter Mertens in een eerste reactie.

“Een week voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 werden we door eenzelfde peiling van de VRT op nauwelijks 3,2% gepeild. Dat was 5 oktober 2012, deze peiling is van 5 oktober 2015. Bij de verkiezingen haalden we uiteindelijk 8%. Over dat fenomeen is al veel geschreven. Een deel van onze kiezers wordt door de traditionele opiniepeilingsbureaus niet bereikt, of wil telefonisch niet meewerken met opiniepeilingen. Dat zijn vaak kiezers uit volksbuurten die door de traditionele politiek zijn opgegeven. Vandaar de kloof tussen opiniepeilingen en onze uitslag in stedelijke context. Groen had in 2012 precies het omgekeerde probleem: een voortdurende over-peiling van de stemmen. Dit grootstedelijke peilingprobleem stelt zich niet op andere schaalgebieden. Het maffe is dus dat we in Antwerpen nog nooit een opiniepeiling van 6% hebben gekend, maar dat dit vandaag wel als een achteruitgang wordt gepercipieerd. Men zou dus best enige voorzichtigheid aan de dag leggen bij de analyse van de opiniepeilingen. Wat uiteraard niet wegneemt dat we in de peilingen liever meer halen.”, aldus Mertens.

Opiniepeilingen 2012sp.a (stadslijst)GroenPVDA+
05/05/2012: HLN – vijf maanden voor VK25,410,32,8
01/09/2012: GVA – anderhalve maand voor VK30,910,43,0
14/09/2012: HLN - een maand voor VK26,010,74,2
05/10/2012: VRT - een week voor VK27,710,83,2
14/10/2012: de verkiezingen zelf28,67,98,0

“Wij werken onder de radar”

“Wij zijn een partij die in grootstedelijke context vooral onder de radar werkt. Zo zijn we ook minder afhankelijk van media-exposure. We hebben sinds de verkiezingen van 2012 afdelingen opgebouwd in 20 Antwerpse wijken. We delen ook halfjaarlijks 178.000 exemplaren van ons stadsmagazine ‘De Franken Teut’ uit, en groeien ook op verschillende dossiers in de gemeenteraad zelf. Dat zijn allemaal troeven die we in 2012 nog niet hadden.”, zegt Mertens. “Ik ben dus vol vertrouwen voor de verkiezingen in 2018, omdat je dat signaal op straat voelt. Natuurlijk kan alles beter, en hebben wij zelf ook nog veel groeimarge die we de komende jaren zullen uitspelen. Er is een fantastisch team van jongeren die Diversity in Antwerp City hebben georganiseerd met 4.000 jongeren, er is een nieuwe lichting jonge woordvoerders zoals Jos D’Haese, er is ook de verbreding van de thema’s.”

“Het is mogelijk om in 2018 burgemeester De Wever van de troon te stoten”

“Ik wil in elk geval de ploeg van Wouter Van Besien feliciteren. Het resultaat van Groen is mooi, en ook hoopgevend voor een alternatieve toekomst voor deze stad.”, zegt Mertens. “Ik merk dat sinds de crisis van 2008 en de opgang van de PVDA zowel Groen als Sp.a steeds linksere standpunten zijn gaan innemen. We spelen daar een locomotieffunctie in, en ik ben heel blij dat we die rol kunnen spelen. Je hebt die creatieve en ongebonden factor op links nodig, daar ben ik van overtuigd. Om mensen terug over de Rubicon te trekken en stemmen terug te halen van de N-VA en zelfs van het Vlaams Belang. Tegelijkertijd wordt het ook duidelijk dat het wellicht mogelijk is om burgemeester De Wever in 2018 van de troon te stoten. Maar, dat kan alleen als de verschillende partijen op links samen werken. Ik hoop dat niemand zich in het grote gelijk ingraaft en begrijpt dat die samenwerking meer dan ooit nodig is.”

Perscontact

Peter Mertens, Antwerps Gemeenteraadslid PVDA
Wouter Van Damme, Voorzitter PVDA Antwerpen

PVDA 6-10-2015
http://antwerpen.pvda.be/persberichten/pvda-haalt-6-antwerpse-opiniepeiling-peter-mertens-reageert

Tags: