“Op bosgebied is België zieke broertje van Europa”

kade rechteroever

Dus de minister heeft er problemen mee dat feiten niet gecheckt worden, en dat er geen weerwoord is van de tegenpartij? Zo'n beetje zoals zelf zowat alles kunnen beweren in de media met betrekking tot Oosterweel, en de MER, terwijl de andere betrokkenen amper zendtijd krijgen om hun versie van de feiten te geven?

 

 

De Afspraak - 21-10-2015

http://deredactie.be/permalink/2.41492?video=1.2475054

 

Reactie van Joke Schauvliege op VRT-programma De Afspraak van woensdag 21 oktober

 

Woensdagavond interviewt Bart Schols voor het VRT-programma De Afspraak de bekende komiek Wouter Deprez, die gedurende tien minuten een heftige persoonlijke aanval inzet op een minister van de Vlaams regering. De VRT-journalist heeft de minister niet om een weerwoord gevraagd en stelt geen enkele kritische vraag.

Een eerste beschuldiging: minister Schauvliege schuift de zwarte piet voor het onderbenutten van het boscompensatiefonds door naar minister Turtelboom (OpenVLD). Nochtans bespreekt Joke Schauvliege dezelfde woensdag 21 oktober op p. 5 van De Morgen, en enkel daar, de Europese begrotingsregels die het gebruik van het fonds bemoeilijken. Nergens valt de naam Turtelboom, uiteraard niet, het gaat om Europese regels en een aanslepend probleem. Alleen Wouter Deprez schrijft en beweert het omgekeerde, en Bart Schols herhaalt dat klakkeloos. En de bron ? Die is glashelder, maar niet gecontroleerd.

Tweede beschuldiging: de minister heeft gelogen in het parlement. Zij heeft gezegd dat zij het geld van het fonds begrotingstechnisch niet volledig kan gebruiken. Maar ziedaar de ontmaskering door een quote van minister Turtelboom: "Ik heb nog geen dossier gezien". Conclusie: Schauvliege liegt, en dan nog tegenover het parlement, zo zegt Wouter Deprez. Bart Schols knikt, maar stelt niet de evidente vraag: vreemd dat die parlementsleden dat zomaar geloven ? Zouden zij echt al die leugens slikken ?

Natuurlijk niet, zij kennen de instructies van de minister van begroting van 8 november 2011, 19 juli 2012 en 16 juli 2013 om geen meeruitgaven op het fonds te doen, en de uitdrukkelijke weigering van de meerderheidspartijen bij de begrotingsopmaak van 2013 op de vraag om extra geld uit het fonds. Zij weten van de weigering van de inspecteur-generaal van financiën van 23 oktober 2014 (documenten in bijlage). Geen van de parlementairen vindt dat Schauvliege heeft gelogen tegen het parlement. Want Ingrid Lieten (SP.a) antwoordt: "Ik weet, minister, dat de minister van Begroting u altijd naar huis stuurt met de mededeling dat het Boscompensatiefonds niet verder kan worden gebruikt omdat het een ESR-impact heeft. De middelen die de voorbije jaren zijn binnengekomen, mogen niet worden uitgegeven omdat ze dan als uitgave worden aangegeven". En Wilfried Vandaele (N-VA) antwoordt: "Wat betreft het Boscompensatiefonds. U hebt dat gezegd, we weten dat, er zit iets fout. We kunnen het niet aanboren wanneer we dat willen". Het verslag staat gewoon op de website van het parlement, Bart Schols had dat met twee of drie muisklikken kunnen controleren.

Tot finaal slot: de minister betreurt dat de openbare omroep een publiek proces laat maken zonder enige tegenspraak door de journalist of door haarzelf. Dat is in strijd met alle democratische spelregels en met de opdracht van de openbare omroep. Zij betreurt ook dat Wouter Deprez haar gratuit beticht van leugens, terwijl zij zwart op wit het tegendeel documenteert. Blijkbaar eindigt de kritische zin waar de Facebook-hype begint, ook bij De Afspraak.

http://www.jokeschauvliege.be/content/reactie-op-vrt-programma-de-afspraak-van-woensdag-21-oktober

 

VRT reageert op kritiek Joke Schauvliege: 'Voor en tegen hoeven niet samen aan bod te komen'

Joke Schauvliege is niet te spreken over een passage van cabaretier Wouter Deprez in De Afspraak. Deprez voert al langer actie voor het behoud van een bos in Limburg, en richt daarbij zijn pijlen op de minister. Volgens Schauvliege gaat het om een heftige persoonlijke aanval, en werd Deprez niet kritisch genoeg aangepakt. De VRT reageert in een persbericht.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) reageert met een persbericht boos op een passage van cabaretier Wouter Deprez in De Afspraak.

'Tien minuten lang zet de bekende komiek een heftige persoonlijke aanval in op een minister van de Vlaams regering. De VRT-journalist heeft de minister niet om een weerwoord gevraagd en stelt geen enkele kritische vraag', klinkt het. Lees hier de volledige mededeling.

'De minister betreurt dat de openbare omroep een publiek proces laat maken zonder enige tegenspraak door de journalist of door haarzelf. Dat is in strijd met alle democratische spelregels en met de opdracht van de openbare omroep. Zij betreurt ook dat Wouter Deprez haar gratuit beticht van leugens, terwijl zij zwart op wit het tegendeel documenteert. Blijkbaar eindigt de kritische zin waar de Facebook-hype begint, ook bij De Afspraak.'

'We hebben geen probleem met kritiek, er zijn zoveel meningen als er mensen zijn, die proberen we niet koste wat kost te weerleggen. Maar beschuldigd worden van liegen in het parlement is niet zomaar iets', reageert Jan Pauwels, de woordvoerder van Joke Schauvliege bij De Standaard. 'Voor een politicus is dat een cruciaal punt.'

Wouter Deprez voert al een aantal weken actie voor het behoud van een bos in Limburg. Daarbij kwam hij al een aantal keer in aanvaring met Schauvliege. Via de sociale media liet hij niet na om Schauvliege hard aan te pakken. Eerder deze week werd Deprez nog ontvangen nog het kabinet van de minister. Na die ontmoeting zou ook Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom wat in het vizier van de cabaretier komen.

De Afspraak opnieuw onder vuur?

Het is de tweede keer op korte tijd dat het Canvas-programma De Afspraak onder vuur komt te liggen. Vorige week was dat naar aanleiding van een interview met een teruggekeerde Syriëstrijder. Ook toen vonden critici dat de man niet hard genoeg werd aangepakt. De hele heisa leidde er zelfs toe dat Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) aankondigde dat de beheersovereenkomst 'aangescherpt' zou worden. Pauwels benadrukt nog dat de twee interviews wat hem betreft niets met elkaar te maken hebben. Dit is een persoonlijk feit en heeft niets te maken met het VRT-beleid', benadrukt hij.

'Redactionele autonomie'

In een reactie wijst hoofdredacteur Actuaprogramma's Televisie Carl Voet erop dat 'woord- en wederwoord' een belangrijk principe blijft in de aanpak van VRT Nieuws. Maar dat betekent niet dat 'voor en tegen' in een en dezelfde uitzending aan bod moeten komen.

'Hoe we programma's aanpakken, behoort tot onze redactionele autonomie. En dat geldt zeker ook voor de vragen die gesteld worden en de toon die gehanteerd wordt. Als we toelaten dat anderen dat gaan bepalen, overschrijden we een belangrijke grens. In dit concrete dossier zijn er nog veel vragen te beantwoorden. Het is niet door een programma onder vuur te nemen, dat er antwoorden komen.'. (JH/KVDA)

Knack - 22-10-2015
http://www.knack.be/nieuws/belgie/vrt-reageert-op-kritiek-joke-schauvliege-voor-en-tegen-hoeven-niet-samen-aan-bod-te-komen/article-normal-619561.html

Bart Schols: "Ik had minister Schauvliege graag in de studio gehad"

Bart Schols begon de uitzending van "De afspraak" met een mededeling. Joke Schauvliege, minster van Leefmilieu, was uitgenodigd in 'De afspraak", maar ze wou niet komen. "Voor haar is het debat afgerond."

http://deredactie.be/permalink/1.2477011

De Afspraak - 23-10-2015

 

 

Tags: