Rekenhof tikt Vlaamse regering op vingers over Oosterweel: "Begroting in gedrang"

kade rechteroever

Het Rekenhof tikt de Vlaamse regering op de vingers over het Antwerpse Oosterweel-project. Door de investeringen in Oosterweel gaat de Vlaamse begroting de komende jaren in het rood, en dat gaat in tegen de eerdere beloftes van de regering. Dat zegt het Rekenhof in een rapport dat Belga kon inkijken.

Op 20 november keurde de Vlaamse regering de meerjarenraming goed. Daaruit blijkt dat de Vlaamse begroting de komende jaren in evenwicht zal zijn en zelfs overschotten zal boeken.

Dat kan enkel als de bouwkosten (jaarlijks een half miljard euro en meer) voor de Antwerpse Oosterweelverbinding buiten het plaatje worden gehouden. Volgens de regering kan dat omdat de Oosterweel kan worden gezien als een "zichzelf terugverdienende investering".

 

Rode cijfers

Maar het Rekenhof plaatst heel wat kanttekeningen bij die aanpak. Het Rekenhof stelt bijvoorbeeld vast dat het Vlaamse vorderingensaldo door de Oosterweelinvestering de komende jaren gewoon in de rode cijfers duikt, van -136,3 miljoen euro in 2017 tot bijna -941 miljoen euro in 2018.

Nochtans had de Vlaamse regering een begrotingsevenwicht vooropgesteld in 2017, een evenwicht dat zou worden aangehouden in 2018. "Het afgesproken begrotingstraject van de Vlaamse Regering komt in het gedrang", staat in het rapport.

 

Nieuwe afspraken nodig met andere regeringen

Het Rekenhof gaat nog een stap verder en zegt dat Vlaanderen eigenlijk nieuwe begrotingsafspraken moet maken met de andere regeringen over het Belgische stabiliteitsprogramma.

De Vlaamse meerjarenraming "noodzaakt" volgens het hof nieuwe afspraken over "een eventuele bijsturing of nuancering van het stabiliteitsprogramma van België".

Bron: Belga
VRT Nieuws 07-12-2015
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/antwerpen/1.2517485

Tags: