"Als mijn longen slechter worden, zal ik de stad, met al haar fijn stof, moeten verlaten"

kade rechteroever

Holvoet-Hanssen.

Bomen zorgen ook voor zuurstof in de stad. En net dat is voor Peter Holvoet-Hanssen érg belangrijk. "Ik heb een longaandoening, niet levensbedreigend, maar van mijn dokter moet ik wel zuivere lucht opsnuiven." Vroeger woonde hij vlakbij het station Antwerpen-Berchem, "dat was niet zo'n slim idee, want dat is ook vlakbij de snelweg". Dat blijkt nu een regio waar zéér hoge concentraties fijn stof gemeten worden. "Om die reden ben ik naar het centrum van Antwerpen verhuisd."

Op die nieuwe woonplaats, ging het wel beter met z'n longaandoening. Hij weet niet exact waarom, maar denkt wel dat het iets te maken heeft met de bomen die gerooid worden in Antwerpen. "Vanaf het gerechtsgebouw tot in het noorden van de stad worden er bijna 600 bomen gerooid. Je merkt meteen het verschil: je ruikt het verschil, je hoort het verschil, er is veel meer lawaai." Van zodra hij buitenkomt, moet Peter een puffer gebruiken. 

Wil hij dan wel in de stad blijven wonen, als die zo nefast is voor z'n longaandoening? "We zijn zo verliefd op de plek waar we nù wonen, het is daar zo fantastisch." Maar als de longen slechter worden, vreest hij wel dat hij zal moeten verhuizen, uit de stad. 

 

 

We moeten onze bomen, onze grondstoffen, beginnen beschouwen als erfgoed.
Peter Holvoet-Hanssen

 

Net nu Peter Holvoet-Hanssen het over het belang van bomen heeft, wordt de Europese verkiezing van 'boom van het jaar' georganiseerd. Wil jij ook dat de enige Belgische boom in de lijst, de Dorpslinde in Massemem dé Europese boom van het jaar 2017 wordt? Rep je dan naar treeoftheyear.org om je stem uit te brengen.

In deze Radio 1-fileweek, waarin we onder de noemer 'STOP 30' op zoek gaan naar de meest frustrerende files, vertelt Peter ook nog dat hij als jonge kerel, in 1968, al iets uitvond tégen de files: de vliegtuigauto. "Ik heb daar helaas toen geen patent op genomen." De bewijzen voor die uitvinding bracht hij wel mee naar de studio:

 

De Bende van Annemie
RADIO1 13-02-2017
https://radio1.be/als-mijn-longen-slechter-worden-zal-ik-de-stad-met-al-haar-fijn-stof-moeten-verlaten

Tags: