Nog nooit zo weinig fijn stof in Belgische lucht

kade rechteroever

 

 

27-12-2015 korte fijnstofpiek deze namiddag in bijna alle meetplaatsen van België

Het afgelopen jaar zat er in België minder fijn stof in de lucht dan ooit gemeten. Dat blijkt uit cijfers van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu, die De Morgen kon inkijken. Het is de eerste keer dat alle meetplaatsen de Europese daggrens voor fijn stof haalden.

De Europese daggrens voor fijn stof is 50 microgram per kubieke meter. Die mag op een jaar tijd maar 35 keer worden overschreden. Vorig jaar haalden Vlaanderen en Brussel de norm al, nu slaagde ook Wallonië daarin.

De goede resultaten zijn te danken aan maatregelen en geluk met het weer. "Het is altijd moeilijk in te schatten wat het aandeel is van de impact van het weer en van de maatregelen", zegt Frans Fierens van Ircel. "Het is in ieder geval duidelijk dat in ons land het afgelopen jaar beide in positieve zin hebben meegespeeld."

De afgelopen jaren zijn er in ons land stelselmatig maatregelen ingevoerd om de hoeveelheid fijn stof te doen dalen, zoals verplichte roetfilters op dieselvoertuigen in de transportsector, steeds strengere normen voor verwarmingstoestellen en schonere productieprocessen in de industrie en landbouw.

Er zit minder fijn stof in de lucht

Klik op de afbeeldingen om de filmpjes te bekijken

België bij Europese landen die goed presteren voor fijn stof

 


Waarom is fijn stof schadelijk voor het lichaam?
Dat de lucht zuiverder is en dat er minder fijn stof in zit, is uiteraard goed nieuws. Maar waarom nu precies? Waarom is fijn stof zo schadelijk voor ons lichaam?

 

"Niet meteen "hoera" roepen"

De resultaten willen echter niet zeggen dat alles rozengeur en maneschijn is. "We moeten niet meteen "hoera" gaan roepen", zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij.

"We merken dat de meeste concentraties van luchtverontreinigende stof afneemt, maar we kunnen zeker nog een tandje bijsteken. We zien namelijk ook dat het aandeel van de gezinnen in de uitstoot toeneemt doordat er nog meer met de wagen wordt gereden."

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest
 

Bron: Belga
Zico Saerens
VRT Nieuws 26-12-2015
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2531816

Tags: