Peeters: ‘Wil u alleen schone lucht voor de Vlamingen?

kade rechteroever

Dat Vlaanderen in de strijd tegen de uitstoot van broeikasgassen ook deels CO2-uitstootrechten aankoopt in het buitenland, is volgens Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) een vorm van 'verstandig groen'. Peeters begrijpt de forse kritiek van oppositiepartij Groen niet.

De Morgen pakte uit met een rapport van 11.11.11, waarin de organisatie aan de kaak stelt dat België meer dan de helft van zijn klimaatinspanningen heeft gehaald dankzij de aankoop van uitstootrechten in het buitenland. Tussen 2008 en 2012 kocht de federale regering voor 158 miljoen euro 'schone lucht', de Vlaamse regering betaalde 36 miljoen euro.
 
Volgens Groen-parlementslid Hermes Sanctorum tonen de cijfers aan dat Vlaanderen niet goed bezig is op vlak van klimaatbeleid. 'Waarom investeert u dat geld niet in eigen klimaatbeleid?', vroeg Sanctorum aan minister-president Peeters.
 
‘Verstandig groen’
 
'U vraagt waarom wij dat doen? Wel, dat is verstandig groen', repliceerde Peeters. 'Wij doen er alles aan om de broeikasgassen in Vlaanderen zelf te reduceren. Dat gaat om 70 procent van onze inspanningen. De overige 30 procent investeren we in projecten in het buitenland. Maar wat is daar mis mee?', aldus Peeters.
 
Groen mag niet blind blijven voor de 'positieve resultaten van die buitenlandse projecten', vindt de minister-president. 'Of wil u alleen schone lucht voor de Vlamingen?
 
Lukraak
 
Maar volgens Sanctorum zijn lang niet alle buitenlandse projecten waarin Vlaanderen investeert even duurzaam. Zo verwees hij naar de steun voor een Russisch project rond olie- en gaswinning.
 
Peeters spreekt tegen dat de buitenlandse projecten 'lukraak' gekozen zouden worden. 'Onze projecten zijn onderworpen aan Europese en internationale klimaatregels. Bovendien voorzien we zelf extra duurzaamheidscriteria. Ik wil onze projecten gerust nog eens laten screenen, maar niet op een populistische manier', aldus nog Peeters.
 
Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege zit momenteel op de VN-Klimaattop in Warschau.

Bron: Belga
kld
De Standaard 20-11-2013
http://www.standaard.be/cnt/dmf20131120_00847804

 

"Schone lucht of gebakken? Van u ben ik dat laatste meer gewoon

nvdr: een van de beste dingen die u hier kan doen is zorgen dat er minder wagens en vrachtwagens door Vlaanderen rijden.

VRT Nieuws 20-11-2013

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/villapolitica/EP_131120_VP_vlaams?video=1.1783308

Tags: