Project Ringland is niet te combineren met Oosterweelverbinding

kade rechteroever

"Oosterweelverbinding niet verenigbaar met Ringland"


klik op de afbeelding om het filmpje te bekijken


De overkapping van de Antwerpse ring is niet verenigbaar met de Oosterweelverbinding zoals die door de Vlaamse regering is beslist. Dat zegt de actiegroep Ringland die een studie heeft laten uitvoeren. Alleen een volledige overkapping van de ring is zinvol, vindt Ringland.

Ringland kreeg enkele maanden geleden de vraag om te onderzoeken of hun overkappingsplan met afzonderlijke tunnels voor stedelijk en doorgaand verkeer zou kunnen samengaan met de Oosterweelverbinding zoals die is beslist door de Vlaamse regering. 

De studie van Ringland vergelijkt beide plannen met elkaar, maar komt tot de conclusie dat ze niet verenigbaar zijn. "BAM beweerde het afgelopen jaar altijd met stelligheid van wel", zegt de actiegroep. "Toch onderzochten ze dat nooit ten gronde. Uiteindelijk is de vraag aan Ringland zelf gesteld, in feite de omgekeerde wereld."

Ringland-architect Peter Vermeulen betreurt dat de Vlaamse regering intussen gewoon doorzet met de Oosterweelverbinding zoals ze gepland staat. "Men looft ons altijd omdat we positieve en constructieve voorstellen doen", zegt hij. "Maar als je vervolgens straal genegeerd wordt, houdt het ergens op. Om samen te werken moet je met twee zijn."

Ringland geeft toelichting op 2 juli

Ringland stelt er op twee plaatsen fundamentele problemen zouden opduiken als de twee concepten aan elkaar zouden worden gekoppeld. "Er zou een totale discrepantie ontstaan tussen de zuidelijke ring met Ringland en de noordelijke, met slechts beperkte BAM-overkappingsmogelijkheden en dus nog steeds negatieve gevolgen voor de volksgezondheid", luidt de conclusie. "Dit zou een duale stad opleveren. Niets kan dat verantwoorden."

Ringland benadrukt wel dat het niet tegen een nieuwe Scheldekruising is, maar dan enkel als het tracé van die tunnel meer naar het noorden opschuift.

Vermeulen blijft geloven in Ringland en vindt dat dat plan meer een antwoord biedt op de "drie belangrijkste problemen op stedelijk niveau" van de huidige Antwerpse ring. "De Oosterweelverbinding lost de mobiliteitsproblemen op de ring zelf niet op, pakt de zeer grote problemen inzake luchtkwaliteit en lawaaioverlast niet aan en biedt geen structurele mogelijkheden rond stadsontwikkeling."

Op donderdag 2 juli houdt Ringland een toelichting voor zowel het Vlaams Parlement als de Antwerpse gemeente- en districtsraadsleden. Eerst is er komende zondag nog de tweede editie van het Ringlandfestival op het dak van de Craeybeckxtunnel, waar duizenden sympathisanten worden verwacht.

Belga, Sara Van Poucke
VRT Nieuws 23-06-2015
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/antwerpen/2.31834

Tags: