"Stop met miljoenen te spenderen aan Oosterweel"

kade rechteroever

Het Rekenhof tikt de Vlaamse regering op de vingers over... Oosterweel. Want door de geplande investeringen in Oosterweel, alles samen zo'n drie miljard euro, gaat de begroting de komende jaren in het rood: 136 miljoen euro in 2017 en zelfs bijna een miljard in 2018.

 

"Stop met miljoenen te spenderen aan Oosterweel"

Wouter Van Besien, Vlaams parlementslid voor Groen, is boos: "Wij zeggen al veel langer dat er geen geld is voor Oosterweel."
 

De Vlaamse regering heeft gevraagd om het project buiten de begroting te houden, maar daar moet Europa mee akkoord gaan. Vlaams minister van Begroting Turtelboom zegt dat ze een argumentatienota heeft opgesteld, om Europa te kunnen overtuigen dat Vlaanderen die schulden mag maken zonder ze in rekening te brengen. "Maar wij hebben die nota nog steeds niet gezien", zegt Van Besien.

   Als je niet kan zeggen hoe je de Oosterweelverbinding gaat financieren, stop dan met miljoenen te spenderen aan voorbereidende werken.

Van Besien pleit voor meer transparantie, zodat er gedebatteerd kan worden. Hij zegt hetzelfde over het tolsysteem. Dat is een systeem waarmee de Oosterweelverbinding mee moet worden terugbetaald. "We vragen ook hier om dat business plan te tonen, zodat we weten welke specifieke effecten dat systeem zal hebben." Want op deze manier kan er geen serieus parlementair debat worden gevoerd, vindt hij.

Ik ben die geheimdoenerij kotsbeu.

 

En wat als de Oosterweelverbinding wél in de begroting moet worden opgenomen?

Daar heeft minister Turtelboom al op geantwoord, volgens Van Besien: "Zij zegt dat het onmogelijk is om onze schulden zelf op te nemen."

Van Besien benadrukt trouwens nog eens dat hij Oosterweel een slecht project vindt: "Verkwist daar geen belastingsgeld mee."

 

 

Radio 1 - 07-12-2015
http://www.radio1.be/programmas/vandaag/stop-met-miljoenen-te-spenderen-aan-oosterweel