Twee op de drie werknemers Antwerpse haven wonen in randgemeenten

kade rechteroever

Werknemers die zo dicht bij de haven wonen, en toch is er amper openbaar vervoer tussen de randgemeenten van en naar de haven.
 

De Antwerpse haven telt binnen het havengebied 55.515 voltijdse banen. Een derde van alle personeel woont in de stad zelf, de rest woont in de randgemeenten. Het loon bezorgt de gemeenten voor bijna 50 miljoen aan personenbelastingen. Dat blijkt uit een studie in opdracht van de provincie Antwerpen, het Havenbedrijf en het Havencentrum.

De studie, die past in het kader om de haven bekender te maken, onderzocht het sociaal-economische belang van de haven voor omliggende gemeenten. In totaal werden de zeventig Antwerpse gemeenten en acht gemeenten uit het Waasland onder de loep genomen, met gegevens uit 2012.

Gekeken naar waar havenpersoneel woont, blijkt een derde in Antwerpen te wonen. De rest woont in de andere gemeenten, met 16,7 procent in het Waasland. In Stabroek is maar liefst 32 procent werkzaam bij een havengerelateerd bedrijf, gevolgd door Beveren (24 procent), Kapellen (23 procent), en Zwijndrecht (21 procent). "Het aandeel van de tewerkstelling wordt uiteraard beïnvloed door de afstand tussen de gemeenten en de haven", klinkt het.

Door de aanvullende gemeentebelasting heeft de haven ook invloed op de inkomsten van gemeenten waar havenwerknemers wonen. In totaal gaat het om 48,8 miljoen euro, waarvan 16 miljoen naar de Antwerpse stadskas gaat.

Havenlogistiek, (petro)chemische industrie en logistiek over land zijn de belangrijkste activiteiten. Een opvallend cijfer is dat 'maar' 14 procent van de werknemers dokwerker is, een groep die bovendien een groot aantal oudere werknemers heeft (leeftijdscategorie 50-65 jaar). "Een sterke vertegenwoordiging wijst enerzijds op een sterke ervaringsbasis, maar kan tegelijk een gevaar betekenen voor de continuïteit van de toekomstige tewerkstelling indien de uitstroom niet kan worden gecompenseerd door een instroom van nieuwe (jongere) werknemers", klinkt het.

"Deze studie toont duidelijk aan dat de haven en gerelateerde industrie niet alleen belangrijk zijn voor de tewerkstelling en inkomsten van de stad Antwerpen" stelt Ludwig Caluwé, gedeputeerde bevoegd voor Economie, vast. "Heel de Antwerpse regio en het Waasland profiteren mee. En zelfs vanuit Mechelen en de Kempen komen mensen werken in de haven."

Volgens de Nationale Bank biedt de Antwerpse haven werk aan 61.873 personen, maar die telt ook de jobs buiten de officiële grenzen van het havengebied.


De Redactie - 03-03-2017
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/antwerpen/1.2257460

Tags: