"We willen de stad teruggeven aan de mensen"

kade rechteroever

 

In Brussel hebben zeker 2.000 mensen deelgenomen aan een picknick op de Anspachlaan. Ze vinden dat de stad werk moet maken van een beter mobiliteitsplan met meer aandacht voor openbaar vervoer en fietspaden.
in beeld
•Barbecue en boterhammen voor de beurs bekijk
•Picknickers willen autovrij-stukje Brussel
Het initiatief voor de picknick komt van filosoof Philippe Van Parijs. Bij gebrek aan een Brussels mobiliteitsbeleid die naam waardig, riep hij de burgers om het Beursplein elke week in te nemen voor een picknick. Vandaag was de eerste keer en er daagden meteen heel wat enthousiastelingen op.

 
Belga Voor het Beursgebouw werden picknickdekentjes uitgespreid. Veel gezinnen met kinderen, mensen op allerlei soorten tweewielers, mensen te paard, steltlopers en majoretten... Het ging er ludiek aan toe, maar toch is de boodschap ernstig.

De deelnemers willen dat het stukje Anspachlaan ter hoogte van de beurs autovrij wordt, zodat de stad meer leefbaar wordt voor voetgangers en fietsers. "We willen de stad terugclaimen en terug aan de mensen geven, niet aan de auto's."

Wat in andere grote steden kan voor mobiliteit en ruimte voor voetgangers, moet ook in Brussel kunnen, vindt Van Parijs. "In Antwerpen, in Leuven, in Gent is het beter. Het kan en het moet, daarom zijn we hier." Er mag niet langer worden gewacht met het verkeersvrij maken van een deel van de Anspachlaan. De plannen liggen op tafel, dat moet vandaag nog uitgevoerd worden, luidt het.

Burgemeester Freddy Thielemans (PS) had eerst gedreigd met politieacties, daarna gaf hij toch zijn toestemming voor het evenement. "Het is zo'n charmant idee, zegt Thielemans. Wel, als het zo'n charmant idee is, dan mag hij dat van nu af elke zondag zelf organiseren. Anders blijven het maar woorden", besluit Van Parijs.

 

VRT Nieuws 10-06-2012
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/brussel/120610_Anspach_Picknick
 

Tags: