Gezonde stad: Plan B voor A
Waarom een Plan B
De regering en het stadsbestuur hebben zich na 15 jaar ploegen vastgereden met het BAM-tracé. Niemand twijfelt eraan dat de actiegroepen een procedure voor de Raad van State zullen winnen. Maar wat schieten we daarmee op zonder een plan B?
Plan B voor A geeft de realistische opties weer om bij afvoeren van het BAM-tracé alsnog op redelijke termijn een schup in de grond te steken. Om én Antwerpen en omgeving gezond te maken én de mobiliteit te verzekeren voor Antwerpen, Haven, Vlaanderen en verder.
Plan B toont de compromisbereidheid van de actiegroepen én biedt een eervolle, toekomstgerichte landingspiste voor de politiek.
Wat is het plan B voor A?
Welke Scheldekruising?
Meccano is de beste, meest milieusparende en gezondste optie voor stad, haven en Zwijndrecht. Maar er zijn nog twee tracés die in aanmerking komen, namelijk Oosterweel-Noord (het vroegere stRaten-generaal-tracé) en de Sint-Annatunnel (het Arup/Sum tracé met boortunnel).
Oosterweel-Noord en Arup/Sum ontlasten Zwijndrecht en Linkeroever niet in dezelfde mate als Meccano.
Meccano is ontstaan in samenwerking met Forum2020 - de actiegroep van havenbedrijven en transporteconomen. Na de volksraadpleging was er namelijk ruimte om echt "out of the box" te denken en zonder enige randvoorwaarde van de regering het beste tracé voor stad, omgeving en haven te ontwerpen. Het MER Oosterweel heeft bewezen dat Meccano hierop het beste scoort, maar de regering heeft gekozen voor haar BAM tracé omdat het 2 minuten tijdswinst opleverde en het dichtst bij de stad lag - recht door de stad loopt.
Compromis van de actiegroepen
De actiegroepen vragen dat de overkappingsintendant, die in het najaar van 2015 aan de slag gaat, niet enkel het overkappen van de ring mag onderzoeken, maar ook de combinatie van dat overkappen met de vier ‘historische’ Scheldekruisingen: Oosterweel (BAM-tracé), Oosterweel-Noord, Arup/SUM-tracé en Meccano. Want: wanneer de intendant enkel de combinatie Oosterweel + Ringland mag onderzoeken, dreigt de opdracht van de intendant een lege doos te worden.
Om de bandbreedte van de intendant breed genoeg te maken, moet de regering zich bereid verklaren om eventueel de Oosterweel los te laten. Indien de regering zich daartoe bereid verklaart, is het gepast dat de actiegroepen zich ook bereid verklaren om als gevolg van het onderzoek eventueel de Meccano in te ruilen voor Oosterweel-Noord of de uitvoeringsvariant ervan, namelijk het Arup/SUM-tracé. Mits opwaardering van deze tracés tot op het niveau van de Meccano.
Voorwaarde
Voor alle duidelijkheid: als uiteindelijk wordt gekozen voor Arup/Sum of Oosterweel-Noord in plaats van Meccano - dat van alle tracés het best scoort voor leefbaarheid - dan moet het gekozen tracé uiteraard zodanig worden verfijnd dat het Zwijndrecht en Linkeroever ontlast in dezelfde mate als het Meccano-tracé.
En uiteraard mag Sint-Annabos niet veranderen in slibstort en moet het natuurgebied Noordkasteel gespaard worden.
De ingenieurs die deze tracés hebben uitgewerkt, denken dat dit mogelijk is.
Download de voorstelling van Plan B voor A - 4 mei 2014 - 1 pagina pdf
Download de persmededeling - 21 mei 2015 - 1 pagina pdf
Manu Claeys presenteert het Plan B voor A
Op 28 april 2014, tijdens de 14de Horta infoavond van de actiegroepen, presenteerde Manu Claeys het Plan B voor A voor het eerst.